VIKTORIA LADÕNSKAJA-KUBITS ERRi majavajadus on ilmne. Aga kas selleks peaks kogu kultuuriehitiste konkurssi solkima? (3)

Viktoria Ladõnskaja-Kubits
Copy
Viktoria Ladõnskaja-Kubits
Viktoria Ladõnskaja-Kubits Foto: Erakogu

Riigikogu kultuurikomisjoni menetluses on Eesti Kultuurkapitali seaduse ja hasartmängumaksu seaduse muutmise seadus. Seadus, mille eesmärk on parandada seadust. Parandusi tuleb ette ikka, kuid see seadus kinnitab kahjuks viimase aja poliitilist trendi: riigi sõnamurdmist, kirjutab kolumnist Viktoria Ladõnskaja-Kubits.

Lühidalt räägin asjast nii, nagu seaduses ridade vahele on peidetud. ERRi uue maja vajadus on selge. Aastaid oligi see poliitiliste rahaliste valikute hulgas, aga töösse siiski ei läinud. Asi läheb järjest pingelisemaks: eelarves selleks raha ei näi olevat. Paralleelselt sellega on olemas riiklikult tähtsate kultuuriehitiste pingerida, viis objekti. Väga erinevatel põhjustel ehitiste valmimine eriti ei liigu. Poliitiku peas sünnib lahendus: muuta kulka seadust nii, et saaks ERRi maja ehitada kulka rahaga, teiste objektide kõrvalt. Keegi satub ilma taotlust esitamata otse finaali, kui konkurendid on langenud juba eelvoorudes.

Küsimusele, kas tõesti muudetakse ERRi maja pärast  kulka seadust, vastab eelnõu ise: «Eelnõu võimaldab kultuurkapitali nõukogul ministri ettepanekul ja kultuurikomisjoni heakskiidul peale riigikogu kinnitatud riiklikult tähtsate kultuuriehitiste pingereas olevate kultuuriehitiste eraldada investeeringutoetus veel ühele riikliku tähtsusega kultuuriehitisele.» Edasi täpsustatakse seletuskirjas: «Käesoleva eelnõuga luuakse võimalus ERRi uue telemaja ehituseks.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles