MAREK STRANDBERG Kopp-kopp, laske naftašeik sisse (2)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Sultan Al Jaber kliimakonverentsil Dubais.
Sultan Al Jaber kliimakonverentsil Dubais. Foto: Peter Dejong

Mida aeg edasi, seda raskem on kliimakonverentse mõista, leiab Postimehe teadus- ja tehnoloogiatoimetuse juhataja Marek Strandberg.

Tegelikult oli nii, et ammu enne seda, kui järjekorras 28. rahvusvaheline kliimakonverents (COP28) Dubais algas, oli šeik juba sisse lastud. Asjaolu, et kliimakonverentsi bossiks on üks tuhandetest õlikuningatest, on loomulikult šokeeriv. Selleks on 50-aastane ja Ühendriikides oma keemiainseneri- ja ärihariduse saanud sultan Al Jaber. Sama šokeeriv on asjaolu, et selle konverentsi osalejate hulk on umbes 70 000. Mõelgem, mida läbirääkivat saaks meie lauluväljakutäie rahvaga ette võtta, rääkimata muidugi süsinikuheitest, mida nende kokkutulemine tähendab? No saaks – laulva revolutsiooni teadagi – aga kas selline koostöövorm on sobilik üleilmse tehnoloogilise pöörde käivitamiseks? Eestistki kulges sinna 50-pealine kamp.

Lootus sureb viimasena, see on teada ja ilmselt tuleb lähtuda just lahkunud Henri Kissingeri arusaamast, mille kohaselt rääkimine on alati parem kui mitterääkimine. Al Jaber, Abu Dhabi riikliku naftafirma (ADNOC) juht, on tõredalt noominud kõiki, kes suvatsenud kahtluse alla seada tema siiraid rohesoove ja nimetanud tema saamist COP28 juhiks roheliseks silmamoonduseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles