AIMAR ALTOSAAR Noored pereloojad on tundlikud (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Aimar Altosaar
Aimar Altosaar Foto: Mihkel Maripuu

Eestlased on oma väikese arvu ja vähese sündimuse pärast ikka muretsenud, kuid mitte see ei ole teinud meid suuremaks ei arvult ega vaimult. Pätsi ajal tehti süngeid arvutusi, et juba aastaks 2000 võib meid olla kuuesaja tuhande ümber ehk lõplik hääbumine tundus olevat vaid sajandi küsimus.

Nii ei ole läinud ega lähe ka edaspidi. Oleme üsna tüüpiline Lääne-Euroopa tüüpi rahvas, kes liigub kogu maailma rahvastiku arengus teistest sadakond aastat ees. Pigem oleme karmidele 20. sajandi katsumustele vaatamata hästi hakkama saanud ning hoolimata kõigest pole me kokkuvõttes miljoni alla langenud.

Rahvastikuteadlase Allan Puuri ERRi portaalis avaldatud artiklist nähtub, et viimastel aastatel on meie sündimus langustrendis ning eriti kehva oli see aastal 2022 ning tõotab tulla tänavugi. Tegemata sellest apokalüptilisi järeldusi, peame aga sellistele näitajatele tähelepanu pöörama. Mitte selleks, et kellelegi konkreetselt näpuga näidata või anda järele kiusatusele siduda sündimuse määr riigi majanduse olukorraga, sest rahaline jõukus pole seni veel ühegi riigi sündimust trende muutval moel mõjutanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles