MART KULDKEPP Uus Esimene maailmasõda Ukrainas

Mart Kuldkepp
, ajaloolane
Copy
Ukraina sõdur tulistab granaadiheitjast Vene vägede positsiooni poole Donetski oblastis Avdijivka lähistel, kus on peetud ägedaid lahinguid.
Ukraina sõdur tulistab granaadiheitjast Vene vägede positsiooni poole Donetski oblastis Avdijivka lähistel, kus on peetud ägedaid lahinguid. Foto: LIBKOS/AP

Ukrainas toimuv sõda meenutab üha enam Esimest maailmasõda, leiab ajaloolane ja kolumnist Mart Kuldkepp.

Kui otsida viimase kahe aasta jooksul Ukrainas toimunule analooge ajaloost, siis paljudele vaatlejatele meenub esmalt Teine maailmasõda. Nagu nüüd, oli ka tollal sõja algatajaks revanšistlik agressorriik, mille autoritaarne riigikord püsis rahva seas levitatud ohvrimentaliteedil ja suurejoonelistel tulevikulubadustel. Sarnased olid ka rahvusvahelise kogukonna võimetus agressiooni ära hoida ning samaaegne globaalne koostöö erinevate ebademokraatlike ja läänevastaste jõudude vahel, mille tänapäevaseks näiteks võib tuua Venemaa lähenemise Iraanile ja Põhja-Koreale.

Ent vaadates konkreetselt lahinguväljal avanevat pilti, tuleb paralleele tõmmata hoopis Esimese maailmasõja kaevikuliinide ja ülimalt ohvrirohkete jalaväerünnakutega. Täpselt nagu ilmasõja-aastatel, on ka nüüd selge strateegiline eelis kaitses oleval poolel, samas kui rünnakule minna on äärmiselt ohtlik ja keeruline. Teise maailmasõja aegne olukord, kui tankitõrjerelvad olid alles lapsekingades ning soomusjõud said seetõttu tegutseda suhteliselt autonoomselt, on ammu seljataha jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles