SIGNE RIISALO Ühte võluvitsa sündide arvu kasvatamiseks ei ole (1)

Signe Riisalo
, sotsiaalkaitseminister (Reformierakond)
Copy
Õnnelik perekond. Pilt on illustratiivne.
Õnnelik perekond. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Meie laste heaolu ja toimetulek sõltuvad sellest, kui tõhusalt suudame pakkuda vajalikku tuge nii lastele endale kui peredele tervikuna. Riik ja kohalikud omavalitsused mängivad siin olulist rolli. Meie ülesanne on tõsta hariduse-, tervishoiu- ja sotsiaalteenuste kvaliteeti ja kättesaadavust, nagu ka vähendada vaesusriski ning tagada peredele stabiilne ja turvaline keskkond laste kasvamiseks, kirjutab sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (RE).

Paraku seostatakse perede heaolu ning sündimuse kasvu siiani paljuski vaid rahaliste toetustega. Terviklik perepoliitika on aga palju nüansirohkem. Väheste sündide arvu mõjutavad tugevalt ühiskondlikud ja demograafilised tegurid, millest tõhus perepoliitika peab eelkõige lähtuma. Üksikud toetused ei oma sündimusele pikaajalist positiivset mõju, kui nende ümber ei ole loodud lapsele ja vanemale vajalikku tugivõrgustikku.

Seetõttu suurendame näiteks järgmisest aastast vanemlusprogrammi «Imelised aastad» rahastust, mille eesmärk on toetada 2–8-aastaste laste vanemaid. Palju positiivset tagasisidet saanud programm panustab otseselt Eesti laste vaimset tervist mõjutavate kaitsetegurite suurendamisse ja sellel on otsene mõju laste ja perede heaolule. Lisaks alustab Tervise Arengu Instituut 0–2-aastaste laste vanematele mõeldud beebiprogrammi piloteerimist, millega soovitakse vanemaid lapse arenguteekonnal toetada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles