JÜRGEN LIGI Oma riiki ei tohi salata (35)

Jürgen Ligi
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Madis Veltman

Eesti alternatiiv on praegu oma riigi salgamine. Kui vabariigi president kevadel teatas, et ei kavatse seaduseelnõude usaldusega sidumist sallida, sekundeeris talle rõõmsalt Martin Helme, kes lubas, et ei lase teisiti vastu võtta ühtki seadust. Igaühel pidada edaspidi iga päev okse maik suus olema ja parlamendi istungid toimuma öösiti, magamatult ning aju ja südame traumeerituse seisundis.

Too maik oli tegelikult enamusel suus juba siis, sest igasugune arutelu ja väitlus parlamendis oli välistatud ja on olnud ka sügisel. On küll olnud lugeda uudiste pealkirju, kuidas riigikogus midagi arutatavat, ent tegelikult on see vähemuse monoloog, kus ruum ja eeter on täis õõnest loba, näilisi küsimusi ja sõnavõtte. Mitte keegi ei kuula enam kedagi, enamus aga kaitseb jõumööda oma vaimset ja füüsilist tervist saalist väljas kabinettides, tühja jutu ja mõttetute vaheaegade sekka harva ka nuppu vajutamas käies.

President kordas sügisel siiski üle, et usaldushääletused talle ei meeldi ja ta hakkab seadusi tagasi saatma. Pole selge, kellele see oli öeldud, igatahes meeldivad nad kõige vähem riigikogu enamusele ja valitsusele, aga riik peab toimima.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles