VALDO RANDPERE Kaja Kallase suhtes on vallandunud importunus adultus (48)

Valdo Randpere
, riigikogu liige (RE)
Copy
18.11.2023. Reformierakonna üldkogu teatri- ja muusikaakadeemias. Kaja Kallas.
18.11.2023. Reformierakonna üldkogu teatri- ja muusikaakadeemias. Kaja Kallas. Foto: Eero Vabamägi

Haridusteemad on ühiskonnas praegu väga kuumad. Rõhuasetus on eelkõige õpetajate palkadel, aga kuna avaliku sektori palgad ei ole asi iseeneses, siis toob palgatõusu debatt paratamatult kaasa arutelu teemal: kust tuleb raha. Küsimus ise kõlab ju täiesti ebaseksikalt ja ega vastuski palju põnevam ole: raha tuleb riigile maksudest ja dividendidest, kirjutab riigikogu liige Valdo Randpere (Reformierakond).

Vaadates neid debatikomponente, võiks arvata, et mis seal ikka vaielda. Tahad palka tõsta, peavad tõusma kas maksud või peab kusagilt kokku hoidma. Õpetajate palgatõusu puhul on võimalik ja loogiline kokkuhoiukoht koolivõrk. Näited koolidest, kus on neli õpilast, neli õpetajat ja lisaks üks huvialaõpetaja, kes laste huviringe korraldab, ei ole tänapäeva Eesti haridusmaastikul täiesti haruldased.

Kindlasti ei saa nende koolide puhul rääkida efektiivsusest, kahtlane tundub ka hariduse ning sotsiaalse suhtluse kvaliteet, mida sellised koolid lastele suudavad anda. Ja kuigi kogu probleem tundub olevat matemaatiline, siis mingil hetkel muutub debatt sel teemal üliemotsionaalseks, et mitte öelda, ülesköetult segaseks.

Kommentaarid (48)
Copy
Tagasi üles