AJALUGU Eesti meremees jagas Lõuna-Hiina merel tuhatkonna sõjavangi saatust

Hege Boman Grundekjøn
, Kristiansandi Kahuri Muuseumi Fondi esimees
Copy
Montevideo Maru – kaubalaev, millel olid jaapanlaste kätte vangi langenud üle 1000 mehe, peamiselt Austraaliast, Uus Meremaalt ja Norrast, nende hulgas oli ka üks Norra laeval töötanud eestlane. Saanud USA allveelaeva torpeedotabamuse, uppus alus Lõuna-Hiina meres kiiresti, ükski sõjavang eluga ei pääsenud. Austraalia peab laeva uppumist oma ajaloo kõige hullemaks mereõnnetuseks.
Montevideo Maru – kaubalaev, millel olid jaapanlaste kätte vangi langenud üle 1000 mehe, peamiselt Austraaliast, Uus Meremaalt ja Norrast, nende hulgas oli ka üks Norra laeval töötanud eestlane. Saanud USA allveelaeva torpeedotabamuse, uppus alus Lõuna-Hiina meres kiiresti, ükski sõjavang eluga ei pääsenud. Austraalia peab laeva uppumist oma ajaloo kõige hullemaks mereõnnetuseks. Foto: Australian War Memorial

Ameerika allveelaev uputas 1. juulil 1942 Lõuna-Hiina merel Jaapani reisi- ja kaubalaeva Montevideo Maru, mille pardal oli 1073 inimest. Ameeriklased ei teadnud, et laeval olid sõjavangid. Üks hukkunutest oli Axel Koinberg Eestist.

Alles tänavu, 2023. aasta aprillis leiti pärast keerukaid otsinguid ja aastatepikkust planeerimist vrakk 4100 meetri sügavuselt Lõuna-Hiina merest. Vraki leidnud ekspeditsiooni juhtis Austraalia sihtasutus Silentworld ja ekspeditsiooni õnnestumisele sellisel äärmuslikul sügavusel aitasid kaasa ka Norra ja Madalmaade tehnoloogia. Sihtasutus Silentworld on mittetulunduslik organisatsioon, mis keskendub Australaasia merearheoloogia, ajaloo, kultuuri ja pärandi toetamisele ja edendamisele. Laeva uputamist peetakse Austraalia ajaloo suurimaks mereõnnetuseks.

Ohvrite seas olid ka Norra laeva Herstein 30 meeskonnaliiget 32st ning seetõttu toimus Silentworldi sihtasutuse asutaja John Mulleni algatusel Oslos mälestusõhtusöök, kuhu olid kutsutud 25 Norra meeskonnaliikme pereliikmed ja ametlikud külalised. Kohal oli Tema Majesteet kuningas Harald, kes on alati pidanud oluliseks sõjaaja meremeeste mälestuse austamist nende ohvrite ja tähtsa rolli tõttu sõja ajal. Samuti viibis kohal Eesti suursaadik Norras Lauri Bambus, et esindada selle tragöödia eestlasest ohvrit Axel Koinbergi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles