JUHTKIRI Kes vastutab riikliku röövraide eest? (11)

Postimees
Copy
Vaid siis, kui metsaraiet vähendada kolmandiku võrra, õnnestuks Eestile pandavaid kliimapaketi kohustusi täita.
Vaid siis, kui metsaraiet vähendada kolmandiku võrra, õnnestuks Eestile pandavaid kliimapaketi kohustusi täita. Foto: Erakogu
  • Natura 2000 aladel olevaid metsi ei tohi automaatselt paljaks raiuda.
  • Eesti pole Euroopa Komisjoni nõutud seadusemuudatusi vastu võtnud.
  • Vahepeal tekitatud kahju eest ei taha keegi vastutada.

Üllatus-üllatus, teisipäeval otsustas riigikohus, et Natura 2000 alade rahvusvahelise kaitse all olevaid metsi ei tohigi automaatselt paljaks raiuda. Nüüd peab Eesti viimaks muutma oma seaduseid vastavalt, aga nagu ikka, ei vastuta keegi vahepeal tehtud kahju eest.

Saaga on muidugi pikk ning näitab keskkonnaametit ja RMKd üsna ebameeldivast küljest. Natura 2000 aladel pole majandustegevus täielikult keelatud, need ei ole reservaadid, kuid keskkonnaamet andis neile aladele raielubasid automaatselt ning tulemuseks oli suuremahuline lageraie. Eriti tähelepanuväärse faktina said mõned omanikud peale maa tühjaksraiumist veel Natura 2000 toetuseid edasi.

Kui Euroopa Komisjon Eestis toimuvast teada sai, algatas ta 2021. aasta juunis rikkumismenetluse. Postimehe ajakirjanik Ülle Harju on kogu protsessist korduvalt kirjutanud. Ja korduvalt vastasid keskkonnaameti ja keskkonnaministeeriumi inimesed, et kõik on korras, metsad on seadusega ette nähtud kaitse all ning kaitse-eesmärkidega arvestatakse.

Muidugi raiuti kogu aeg metsa edasi, kuni alles 2022. aasta veebruaris peatas keskkonnaamet raied kaheks aastaks. Meenutame, et Natura 2000 alad on rahvusvahelise kaitse all eurodirektiivi alusel ning kui Eesti ametnikud ruttavad sageli meie seaduseid sellega kooskõlla viima, siis kõnealusel juhul oli aega küll ja veel. Ehkki Euroopa Komisjon nõudis, et meie seaduseid muudetaks ning enne raieloa andmist hinnataks keskkonnamõju, keskkonnaamet ja keskkonnaministeerium üksnes imiteerisid tegevusi. Mida arvate, kas Euroopa Komisjoni nõutud seadusemuudatused on Eestis praeguseks vastu võetud? Muidugi mitte!

Natura 2000 alade rahvusvahelise kaitse all olevaid metsi ei tohigi automaatselt paljaks raiuda.

See tähendab, et järgmise aasta veebruaris oleks suure tõenäosusega jätkunud raielubade automaatne väljastamine Natura 2000 aladele ning sellest johtuvad lageraied. Küllap Euroopa Komisjon oleks lõpuks andnud asja Euroopa Kohtusse ja Eesti saanuks tõenäoliselt seaduserikkumise eest kopsaka trahvi, aga mets oleks vahepeal ikkagi maha võetud ning trahvid oleks tasunud maksumaksja. Ja seadusemuudatused oleksid tulnud alles kaugemas tulevikus.

Kuid vahepeal olid asunud tegutsema meie metsakaitsjad. Kui Euroopa Komisjon oli juba 2021. aasta juunis alustanud rikkumismenetlust, vaidlustasid metsakaitsjad automaatselt väljastatud raieload kohtus. Nende võit oli kindel, kuna nende poolt oli selles asjas ELi seadus, mis on Eestile ülimuslik. Ehkki keskkonnaamet taltus kohtuprotsessi käigus, oli RMK-l piisavalt jäärapäisust, et kaevata edasi riigikohtuni välja, kust tuligi selle nädala teisipäeval ennustatav otsus.

Siinkohal küsib Postimees: kes selle eest vastutab? Eesti riik ei saa võtta seisukohta, et vastutavad ametnikud on ametist lahkunud ning loodetavasti meie seaduseid nüüd muudetakse – ja osa metsa jäi ju alles. Kuid osa kaitsealust metsa on maha võetud. Euroopa Komisjonile ja meie avalikkusele on pikka aega puru silma aetud. Meid on röövitud ja oleme veel pealegi maksnud.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles