MIHKEL MUTT Partei kõige liha teel (17)

Mihkel Mutt
, kolumnist
Copy
Mihkel Mutt Koidula muuseumis.
Mihkel Mutt Koidula muuseumis. Foto: Urmas Luik

Hiljuti (11. nov) võis siitsamast lugeda Peeter Espaki «Ühe alati kohaneva Partei ajalugu». Meenutame: sel Parteil pole kindlaid väärtusi, ta muutub, lähtudes olukorrast, mis parajasti võimalik ja kasulik, eesmärk on püsida võimul ja selle kaudu niihästi rahuldada oma ambitsioone kui riibuda koort ka igas muus mõttes.

See on tõesti üldjoontes nõnda. Aga kuna iga partei eesmärk ongi võimule tulla ja võimu hoida, siis on küsimus pigem võimu haaramise ja hoidmise meetodites. Praegu on kõnealune Partei selles suhtes kaugel nt Orwelli romaani «1984» O’Brieni siseparteist või ka komparteist.

Siin tuleb mängu laiem kontekst. Inimese kui liigi üheks erijooneks on, et ta ei saa kunagi «valmis». Ta peab oma kooseluvorme pidevalt kujundama ja ennast teadlikult haldama, et oma eksistentsi üldse jätkata (erinevalt teistest loomadest, kes käitavad tungi- ja instinktipõhiselt ning ei kujunda oma elu, vaid lihtsalt elavad.) Alati on üks osa inimkonnast võimekam ja energilisem ning nemad haldavad ja korraldavadki. Selle kaudu saab inimmaailmas ka väga palju eeliseid.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles