ALEKSEI LOTMAN Rahvaasemiku kaitsmine lobisti eest võib olla looduskaitse osa

Aleksei Lotman
, looduskaitsja
Copy
Rabas peaks loojuma ikka päike, mitte õhtumaad.
Rabas peaks loojuma ikka päike, mitte õhtumaad. Foto: Romet Vaino

Euroopa Liit jõudis ühe sammukese lähemale looduse taastamise määruse vastuvõtmisele. Kõige olulisem kokkulepitust on juba teada, jääb veel loota, et parlament selle heaks kiidab ning ka Eesti rahvaasemikud on selle poolt, kirjutab looduskaitsja Aleksei Lotman.

Pärast pingelisi kolmepoolseid läbirääkimisi Euroopa Komisjoni, Euroopa Parlamendi ja Euroopa Liidu keskkonnanõukogu esindajate vahel, mis on «eurokeeles» tuntud kui triloog, lepiti lõpuks määruse tekstis kokku.

Triloogi iseärasuseks võrreldes nii mõnegi varasema kõnelusega oli asjaolu, et europarlament, mis tihti on varasematel aegadel olnud kõige keskkonnasõbralikum Euroopa Liidu institutsioon, oli sedakorda eelkõige osaks probleemist, nii nagu juulis kirjutasin («Euroopa Parlament tõrjus väljasuremismeelsete rünnaku üle noatera», PM, 26.07.2023). Europarlamendi poolt läbirääkimisi juhtinud raportöör César Luena​ (Hispaania sotsialist – toim) ilmutas siiski kiiduväärt paindlikkust ja soovi ikkagi mingi looduse seisukohalt mõttekas tulemus saavutada. Selle eest on ta juba ka rünnaku alla sattunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles