ETTEVÕTJAD Eesti välistalendipoliitika vajab praktilisi muutusi. Meie ettepanekud

Copy
Ülemiste City.
Ülemiste City. Foto: Taavi Sepp

Kui tahame, et Eesti suudaks välistalentide värbamisel konkurentsivõimeline püsida, on vaja kiirendada menetlusprotsesse, viia paberimajandus digitaalseks ning parandada jagatavat infot ja selle kättesaadavust, kirjutavad Eesti tuntud ettevõtete esindajad oma ühises arvamusloos.

Välistalentide värbamisel puutuvad ettevõtted kokku selle väga mitme tahuga – tööandjal tuleb olla värbamisel ning viimaks töötaja Eestisse toomisel talle toeks nii emotsionaalselt kui ka paberimajandusega tegeledes. Kui asjaajamisest on end läbi hekseldatud, sellega väljakutsed ei lõpe, sest välistalent vajab Eestis elades ka igapäevaseid teenuseid, alustades lasteaiakohast, lõpetades perearstiteenuse saamisega.

Välistalendid puutuvad Eestis tihti kokku murega, kus ise maksumaksjana panustatakse riiki, ent teenused või nende kvaliteet ei küündi nende vajaduste tasemeni. Näiteks on probleem inglise keelt kõneleva ja võõrkeeles nõustamisega toimetuleva perearsti leidmine. Samuti ei ole harvad juhtumid, kus Eestisse tööle tulnud talent leiab end olukorrast, kus enda lapsele lasteaia- või koolikoha leidmine kujuneb kuudepikkuseks, mis omakorda pidurdab kohalikku kogukonda sulandumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles