Tomasz Chłoń Poola tugevdab oma positsiooni Euroopas ja NATOs (1)

Tomasz Chłoń
, sõltumatu analüütik
Copy
Poola valimistel olid edukad opositsiooniparteid. Nende hulgas Donald Tuski (pildil) juhitud Kodanikeliit.
Poola valimistel olid edukad opositsiooniparteid. Nende hulgas Donald Tuski (pildil) juhitud Kodanikeliit. Foto: WOJTEK RADWANSKI

Poolal seisab ees rahvusliku kogukonna uuesti ülesehitamise ülesanne, kirjutab sõltumatu analüütik Tomasz Chłoń.

Kuu aega on möödunud Poola parlamendivalimistest, aga me peame Donald Tuski uut valitsust veel kuni aastavahetuseni ootama. President Andrzej Duda on usaldanud järjepidevuse missiooni ametisolevale peaministrile Mateusz Morawieckile. Missiooni, mis on määratud läbikukkumisele. Hoolimata suurimast kohtade arvust seimis ei ole PiS suuteline moodustama enamuskoalitsiooni. Opositsioon seevastu on. Veelgi enam, ta on juba allkirjastanud koalitsioonilepingu ning valinud seimile ja senatile enda seast esimehed. President ning Õiguse ja Õigluse Partei mängivad selgelt ajavõitmise peale, et ennast kindlamini tulevase opositsiooni positsioonidele sisse seada.

Uue valitsuse programmis huvitavad poolakaid kõige enam sotsiaalteemad, ennekõike tervishoid ja majandus. Samal ajal on tulevaste valitsusparteide koalitsioonileppe esimene punkt rahvusvaheline julgeolek. See lubab ajada «selget ja etteaimatavat välispoliitikat, mis on sõprade jaoks usaldusväärne ja vaenlaste jaoks heidutav». Selles on loetletud kolm Poola julgeolekusammast: rahvusliku kogukonna uuesti ülesehitamine, Poola positsiooni tugevdamine Euroopa Liidus ja NATOs ning armee tugevdamine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles