RAIVO VARE Kas liigume Ukraina sõjas vaherahu poole? (5)

Raivo Vare
, vaatleja
Copy
President Joe Biden (paremal) ja tema Ukraina ametivend Volodõmõr Zelenskõi (vasakul) arutavad sõja edasiste arengute üle.
President Joe Biden (paremal) ja tema Ukraina ametivend Volodõmõr Zelenskõi (vasakul) arutavad sõja edasiste arengute üle. Foto: SUSAN WALSH/AFP

Mööduva aasta nägu kujundanud Ukraina sõjas on saabunud teatud ümbermõtestamise moment. Samuti selgus, et nn kurjuse telje kavatsusele senist maailmakorda muuta on algatatud üleilmne vastasseis, mis on kandunud kineetiliseks sõjategevuseks mitte ainult Ukrainas, vaid ka Lähis-Idas ja Kagu-Aasias, väiksema mõjuga ka Aafrikas, kirjutab vaatleja Raivo Vare.

Keskendugem siiski Ukraina sõjale. Pärast edukat Vene okupantide väljaajamise operatsiooni Kiievi alt ja mujalt põhjas kasvasid nii Ukrainas kui laiemalt maailmas suured ootused ukrainlaste edukale vastupealetungile ka ida- ja lõunasuundadel. Paraku selle edukaks läbiviimiseks niigi nappiva ressursi kui ka lääne sõjalise abi venimise tõttu oli selgelt ebapiisav.

Samal ajal selle kolmveerandaastase venitamisperioodi jooksul õnnestus venelastel välja ehitada ülitugev kaitseliinide süsteem, mille ületamine osutus väga kaotusterohkeks ja raskeks ning mis on tänaseks õnnestunud ukrainlastel vaid piiratud määral. Kusjuures seegi edu on saavutatud vastuolus kõigi sõjapidamise kaanonitega. Selle pidamist ebaõnnestumiseks, nagu kipub kuulutama osa lääne meediat ja analüütikuid, on eelnevat silmas pidades siiski kuidagi raske omaks võtta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles