ERKKI HIRSNIK Eesti liikluskaristusõigus: ühes käes siidkinnas ja teises raudmalakas? (2)

Erkki Hirsnik
, Tartu Ringkonnakohtu kriminaalkolleegiumi kohtunik
Copy
Liiklusõnnetus Tartu kesklinnas.
Liiklusõnnetus Tartu kesklinnas. Foto: Erakogu

Raskete liiklusrikkumiste menetlemise keerukusest ja võimalustest kirjutab Tartu ringkonnakohtu kriminaalkolleegiumi kohtunik Erkki Hirsnik.

Aeg-ajalt toimub selliseid sündmusi, mis panevad ühiskonna ahhetama ja ajendavad poliitikuid seadusi muutma. Muu hulgas puudutab see liiklust – mõni koletu liiklusõnnetus viib soovini regulatsioone täiendada või karistusi karmistada. Sugugi mitte alati ei saa niisuguseid soove pidada juriidilisest aspektist põhjendatuks. Muu hulgas on see nii seetõttu, et karistuse karmistamine võib lüüa karistussüsteemi nii-öelda paigast: teo X eest ette nähtav karistus oleks liiga range võrreldes nende karistustega, mis on sätestatud tegude Y, Z eest. Seega peaks karmistama ka teisi karistusi. Sellist lähenemist aga toetada ei saa, sest Eesti karistusmäärad on Euroopa Liidu riikidega võrreldes niigi kõrged.

Seda silmas pidades on võrdlemisi kummaline, miks ei ole seaduste karmistamisega või vähemasti vastavate üleskutsetega päädinud aeg-ajalt ikka meediasse jõudvad ja õnneks ilma hukkunuteta jäänud äärmuslikud liiklushuligaansused.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles