MARTIN EHALA Argentina presidendivalimised kui hoiatav näide Eestile (23)

Martin Ehala
, Fookuse toimetaja
Copy
Javier Milei (pildil) oli Argentina presidendivalimistel võidukas.
Javier Milei (pildil) oli Argentina presidendivalimistel võidukas. Foto: MATIAS BAGLIETTO

Kaja Kallase ja Margus Tsahkna titaanlikud heitlused kodustel parteivalimistel on Eesti meedias täiesti tagaplaanile jätnud Argentina presidendivalimised. Aga Javier Milei võit näitab mustrit, mis meid ees ootab, kirjutab Fookuse toimetaja Martin Ehala.

Mileisse suhtuti veel pool aastat tagasi nagu parempopulistlikku klouni, kes tegi laval hüva tsirkust, aga kellele võitu ei ennustatud. Ta lubadused olid pöörased – keskpank kinni panna ja peeso asemel dollar kasutusele võtta –, seda lahendusena Argentina 140-protsendilisele inflatsioonile. Ta lubas ära kaotada pooled ministeeriumid. Ta on esinenud kõige kardinaalsema turufundamentalistina tänases maailmapoliitikas.

Ta on abordivastane ja on Argentina päritolu paavsti sõimanud liberaalist litapojaks. Ja külma sõja aegadest pole kedagi, kes oleks sama kirglikult süüdistanud marksiste – aga mitte neid, kes valitsevad raudse eesriide taga Põhja-Koreas või Hiinas, vaid neid, kes peavad end praegu demokraatlike ühiskondade peavooluks (aga end marksistideks nimetama ei kipu).

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles