Ahti Asmann (Rohe)majanduse arendamine Eesti moodi (15)

Ahti Asmann
, Viru Keemia Grupi juhatuse esimees
Copy
Viru Keemia Grupp
Viru Keemia Grupp Foto: Kristjan Teedema

Äsja saime teada, et Viru Keemia Grupi ringmajanduse projekt ei vasta Õiglase Ülemineku Fondi tingimustele. Teiste sõnadega, Õiglase Ülemineku Fondi toetusele ei kvalifitseeru investeerimine Ida-Virumaale, mis tagab Eesti ringmajanduse eesmärkide täitmise, rahuldab börsil noteeritud globaalsete keemiatööstusettevõtete nõudlust ja töötab maailma parimate tehnoloogiaettevõtete teadmiste baasil. See on vaid üks, aga eriti markantne näide, miks püsib Eesti töötlev tööstus ja majandus laiemalt sügavas languses ning väljavaated uuteks tööstusinvesteeringuteks on väga nukrad, kirjeldab Viru Keemia Grupi juhatuse esimees Ahti Asmann Eesti majanduses ja tööstuses tekkinud olukorda.

Rahandusministeeriumi kodulehelt võime leida informatsiooni, et mullu suvel kiideti heaks Euroopa Komisjoni ja Eesti vaheline partnerlusleping, mille raames eraldatakse Eestile aastatel 2021–2027 ühtekuuluvuspoliitika vahenditest 3,4 miljardit eurot. Sellest kolmandik ehk 1,15 miljardit eurot on väidetavalt mõeldud rohepoliitika toetamiseks. Rahandusministeeriumi sõnul võimaldavad need vahendid teha jõulisi arenguhüppeid energiasäästus, taastuvenergia kasutuselevõtus ning liikumisel keskkonnahoidlikuma ja ressursitõhusama majanduse suunas.

Sealhulgas rõhutab ministeerium täiesti uut rahastusinstrumenti ühtekuuluvuspoliitikas ehk Õiglase Ülemineku Fondi, millega soovitakse kontsentreerida toetused ainult Ida-Virumaale kui kliimaneutraalsusele üleminekust enim mõjutatud piirkonnale.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles