JUHTKIRI Kaja Kallase magamata öö (16)

Postimees
Copy
Foto: Postimees
  • Parlamentaarne demokraatia saab alguse parteide sisedemokraatiast.
  • Lugejad ei soovi Kaja Kallast näha NATO peasekretärina.
  • Reformierakonna ja Eesti 200 liikmed vastutavad oma juhtide valimise eest.

Selle aasta märtsis kogunes Pekingis Hiina Rahvavabariigi Riiklik Rahvakongress, et valida Hiinale presidenti. Hiljem levisid ühismeedias pildid hääletustabloolt, kus oli kirjas valimistulemus: Xi Jinpingi poolt 2970 häält, vastu 0 ja erapooletuid 0. Pilte saatsid irvitavad kommentaarid: «Kes küll oleks osanud arvata», «Xi Jinpingil on kindlasti selja taga magamata öö».

Nädalavahetusel selguvad Reformierakonna ja Eesti 200 sisevalimiste tulemused. Mingit üllatust ei oota keegi ka nendelt valimistelt. Reformierakonna juhiks kandideerib ainult Kaja Kallas ja Eesti 200 juhiks Margus Tsahkna ja Arko Okk, kuid viimast ei pea tõsiselt võetavaks kandidaadiks ka tema erakonnakaaslased.

Septembris toimunud Keskerakonna juhi valimised olid sellega võrreldes nagu öö ja päev. Mitte kuidagi ei olnud võimalik ennustada, kas erakonna juhiks saab Mihhail Kõlvart või Tanel Kiik. Ka Isamaa juhi valimised juunis olid hoopis teisest puust. Võistlus ei olnud ehk sama dramaatiline, kuid Urmas Reinsalu kõrval kandideerisid erakonna tipud, kes on olnud valitsuses ja kandnud ministrivastutust.

Kahjuks paistavad nädalavahetusel toimuvad Eesti 200 sisevalimised mingisuguse farsina ja Reformierakonna sisevalimised formaalsusena, mis tuleb lihtsalt ära teha. Erakonna funktsionäärid isegi ei pinguta, et sellist muljet ümber lükata. Räägitakse Kaja Kallase isiklikust otsusest, mille taga kõik on.

Postimees on samuti oodanud Kaja Kallase isiklikku otsust. Meie kodulehel on loendur, mis loeb aega Kaja Kallase skandaali algusest. Selle juhtkirja kirjutamise ajal näitas loendur 86 päeva, 1 tund, 53 minutit ja 16 sekundit.

Eesti demokraatia tervise eest vastutavad just need Reformierakonna ja Eesti 200 liikmed, kes nädalavahetusel oma erakondadele juhte valivad.

Ka meie lugejad ootasid Kaja Kallase otsust. Küsitlustulemused näitavad, et üle kahe kolmandiku valijatest soovib tema tagasiastumist. Ja viimaste erakondade toetusreitingute järgi on Reformierakonna toetus langenud alla 20 protsendi, jäädes juba maha nii EKRE kui ka Isamaa omast.

Me võtame nüüd selle loenduri maha. Me ei soovi enam koos Reformierakonnaga oodata. Meie arvates on valijad oma suhtumist piisavalt selgelt väljendanud ja edasine on Reformierakonna liikmete kätes. Kui nemad soovivad kellegi isiklikku otsust oodata, siis võivad nad seda teha.

Me ei usu ka, et Kaja Kallasele see ootamine kuidagi kasuks on tulnud. Küsisime neljapäeval oma lugejatelt, kas Kaja Kallasest võiks saada järgmine NATO peasekretär. Vastus on piisavalt selge. Lehe trükkimineku ajaks oli vastanud üle 10 000 inimese ja ainult 25 protsenti vastas jaatavalt.

Parlamentaarne demokraatia saab alguse erakondade sisedemokraatiast. Seda ei asenda rahvaalgatused ega rahvakogud, nagu veenvalt näitab meie laupäevane AK lugu. Järelikult on Eesti demokraatia tervise eest vastutavad just need Reformierakonna ja Eesti 200 liikmed, kes nädalavahetusel oma erakondadele juhte valivad.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles