VLADIMIR SVET Iisraeli sõja esimesed õppetunnid Eestile (2)

Vladimir Svet
, Tallinna abilinnapea (KE)
Copy
Jeruusalemm, Iisrael. Jeruusalemma vanalinnas on valdav osa poekesi suletud.
Jeruusalemm, Iisrael. Jeruusalemma vanalinnas on valdav osa poekesi suletud. Foto: Eero Vabamägi

Võib arvata, et Lähis-Ida on meist kaugel ja korrata lõputult, et Eesti ei peaks end seostama ühe või teise konflikti osapoolega. Tegelikkust see ei muuda – Araabia-Iisraeli konflikt mõjutab otseselt Euroopa ja maailma julgeolekut, ehk siis ka meie turvalisust. Seega on viimane aeg hakata sellest avatult rääkima ja läbi keerulise diskussiooni jõuda järeldusteni, mida Eesti ühiskond vajab, kirjutab Tallinna abilinnapea Vladimir Svet.

Siinkohal on juba võimalik teha kaks kindlat järeldust – üks haridusliku, teine majandusliku laadi. Siinkohal kasutan meelega mõistet «Araabia-Iisraeli konflikt» ega taanda praegust olukorda Hamasi terroristide ja Iisraeli riigi vastasseisule. Mina pole kõige pädevam inimene, et analüüsida juudi rahva enam kui kahe tuhande aasta pikkust võitlust oma iseseisvuse eest ega ka tänapäeva Iisraeli peetud sõdade üksikasju.

Kummaline oleks aga praegune sõda kontekstist välja võtta, kuna see taandub suhteliselt lihtsalt arusaadavale vastasseisule: ühelt poolt oma eksisteerimisõigust tõestav Iisrael, teiselt poolt ümbritsevad araabia riigid ja rahvad, k.a. nn palestiinlased, kes elavad Gaza sektoris Hamasi ja Läänekaldal Fatah organisatsiooni võimu all. Araabia rahvaste motiiv on pikalt taandunud lihtsale ideele: Iisraeli ei tohiks olla.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles