AK Eiki Berg: palestiinlaste inimväärne elu Iisraelis on võimalik (6)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Jordani jõe läänekaldal Ramallah's 14. novembril protesti avaldanud palestiinlased väljendasid solidaarsust Gazas võitlejatega ning nõudsid Iisraeli vanglates kinnipeetavate rahvuskaaslaste vabastamist.
Jordani jõe läänekaldal Ramallah's 14. novembril protesti avaldanud palestiinlased väljendasid solidaarsust Gazas võitlejatega ning nõudsid Iisraeli vanglates kinnipeetavate rahvuskaaslaste vabastamist. Foto: JAMES OATWAY/REUTERS/Scanpix

Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete teooria professor Eiki Berg ütleb, et praegu pole ilmselt Lähis-Idas võimalik kahe riigi lahendus, kuid on võimalik tagada palestiinlastele inimväärne elu Iisraeli riigis.

On palju spekuleeritud, miks Hamas ikkagi 7. oktoobril Iisraeli ründas. See, et rahvusvaheline üldsus mõistaks hukka Iisraeli rünnakud Gazale, on ilmselge põhjus. Aga kas Hamasi rünnak ei olnud samas enesehävituslik – nad pidid ju teadma, et Iisrael ei jäta seekord asja sinnapaika? Või olid nad kindlad, et tulevad sellest puhtalt välja?

Ilmselt soovis Hamas võita laiemat tähelepanu. Rünnaku ajastus langes kokku 50 aasta möödumisega Yom Kippuri sõjast. Pikaajaline verine konflikt juutide ja araablaste vahel on andnud juutidele võimaluse luua oma rahvuskodu ja territoriaalselt laieneda. Samas on see tulnud Palestiina araablaste arvelt.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles