JUHTKIRI Juriidiline karuputk (5)

Postimees
Copy
Illustratsioon: Urmas Nemvalts

Öeldakse, et umbrohi ei hävine. Mõned probleemsed nähtused naasevad meie ellu visa järjekindlusega. Nii on nn haldustrahvide eelnõu jõudnud neljandale ringile, vaatamata märkimisväärsele avalikule vastuseisule. Sellel korral on eelnõu jõudnud juba valitsuse lauale, kes võib seda käesoleval nädalal arutada.

Postimees on 5. oktoobril samal teemal juba kirjutanud juhtkirja «Agarad paragrahvipuurijad». Meie seisukoht pole muutunud: kavandatav seadusemuudatus on vastuolus Eesti põhiseadusega ning annab ametnikele suured volitused otsida «süüdlasi» ja neid karistada, samas kui vastava Euroopa Liidu direktiivi saaks Eestis üle võtta meie õigussüsteemile sobivamal viisil. Kuna menetluse iseloomu arvestades on süüdistatavatel ennast raskem kaitsta, võib süüdimõistetute sekka sattuda süütuid rohkem, kui õigusriigile sobilik.

Viimase kahe kuuga pole ka eelnõu olemuses muutunud suurt midagi ning tundub, et justiitsministeeriumit valdab jätkuvalt tungiv soov haldustrahvid seadusena läbi suruda. Jääb mulje, et vastav seadusloome liigitub viimase aja murettekitavamate seadussepistuste hulka, mida iseloomustab vähene huvirühmade kaasamine või suisa nende arvamuse eiramine ja õigusriigi kruvide koomale keeramine.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles