MART KULDKEPP Kas lääs on valmis Venemaa võiduks? (3)

Mart Kuldkepp
, ajaloolane
Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Reuters / Scanix

Viimasel ajal taas levima hakanud defetistlike meeleolude valguses, mis sõda juba praktiliselt kaotatuks peavad, tuleb küsida, kas läänemaailm on ikka tegelikult valmis Venemaa võiduks. Sest sõja jätkamist liiga raskeks või liiga kalliks pidades tehakse paratamatult valik just sellise arengustsenaariumi kasuks, kirjutab ajaloolane ja kolumnist Mart Kuldkepp.

Vastus küsimusele, mida tähendaks võidukas Venemaa, ei vaja mingit erilist kujutlusvõimet või hüpoteese. Venemaa on ju varemgi võitjaks osutunud: näiteks agressioonisõjas Gruusia vastu 2008. aastal ning Krimmi annekteerides ja Donbassi okupeerides 2014. aastal. Õieti jäi Venemaa sisuliselt alistamata ka külmas sõjas: impeerium küll suuresti lagunes, ent Venemaal lubati sujuvalt üle võtta NSVLi koht ÜRO Julgeolekunõukogus, jätkata läänele mitmesuguste nõudmiste esitamist ja moraali lugemist ning säilitada kolmandaks maailmasõjaks valmistunud supervõimu sõjaline potentsiaal, mida nüüd kasutatakse ukrainlaste tapmiseks.

Mis kõige olulisem: Venemaa säilitas revanšistliku mõtteviisi, milles omaks võetud ohvriroll varjas imperialismi ja kolonialismi täpselt samamoodi, nagu see toimus 1930. aastate Saksamaal. Nõnda on Venemaa karistamatuse tõenäolised tagajärjed hästi teada: selleks on Vene agressiooni eskaleerumine mitte ainult omaenda rahva ja naaberriikide vastu, vaid ka reeglitel põhineva maailmakorra vastu üldse, kui see maailmakord pole valmis oma reegleid kaitsma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles