TIINA TAMBAUM Motti ja nutti kogu eluks (1)

Tiina Tambaum
, TLÜ Haapsalu kolledži lektor
Copy
Omal ajal olid taksofonid igas suuremas asulas, tänapäeval leiab neid vaid muuseumidest. Kas oskaksite sellega helistada?
Omal ajal olid taksofonid igas suuremas asulas, tänapäeval leiab neid vaid muuseumidest. Kas oskaksite sellega helistada? Foto: Kristjan Teedema

Vanemad inimesed pole digisaamatud oma vanuse pärast. Hoopis sotsiaalsed tingimused, kuhu töökoormust vähendanud ja sageli ka pereliikmetest eraldatud inimene satub, muudavad ajaga kaasas käimise võimatuks. Lahendus on kogukonnas, kirjutab TLÜ Haapsalu kolledži lektor Tiia Tambaum.

Levinud on arusaam, et vanemad inimesed on uue tehnoloogia kasutamises rumalad. On väga lihtne näidata, et asi pole vanuses. Ameerika saatejuht Ellen DeGeneres on korduvalt naerutanud vaatajaid sellega, kuidas noorukid analoogelektroonika seadmeid käsitlevad. Tütarlaps valib kettaga telefonil numbreid, nii et kunstküüned raksuvad, aga toru tõstab hargilt alles siis, kui viimane numbrikeerd on tehtud.

Ellen palub noorukil fotoaparaadile filmikassett sisse panna ja itsitab kõrval, kui too sikutab alustuseks filmi pikalt kassetist välja. Küsimus ei ole vanuses, vaid selles, mis on see alusteadmine, millele inimene toetub uue vahendi kasutama õppimisel, ning kas tal on ümber teisi inimesi, kes teda õigel momendil aitaksid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles