NÄDALA NÄGU Margus Tsahkna esimeheks 2.0 (9)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Margus Tsahkna püüdleb Eesti 200 esimehe kohale.
Margus Tsahkna püüdleb Eesti 200 esimehe kohale. Illustratsioon: Johan Elm

Eesti 200 käsi käib praegu halvasti, Margus Tsahknal on aeg asuda ise selle juhiks, sest tema teab erakonna lugu kõige paremini.

Margus Tsahkna tuli Eesti poliitikasse 23 aasta eest, kui astus Isamaaliidu liikmeks. Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimese peasekretärina kõrgemat poliitilist karjääri alustanud mees on mitu korda valitud riigikogu liikmeks, olnud kahel korral minister ning saanud lõpuks ka erakonna esimeheks, kuid siis tema lend takerdus. 2017. aasta suvel lahkus ta erakonnast ning teatas, et pühendub edaspidi äritegevusele.

Kuid rahulolematuid oli IRLis veelgi, nagu ka ühiskonnas laiemalt otsisid mitmed rühmad uut poliitilist väljundit, kui vanad erakonnad enam ei rahuldanud. Selleks ajaks oli juba maha käinud ka Vabaerakond, millele «uue ja parema» otsijad mõni aasta varem olid panustanud. Kristina Kallas, kes Narva kolledži rektori ning sõnaka haridus- ja lõimimispoliitika eksperdina oli saavutanud üle-eestilise tuntuse, leidis Tallinnast meeste seltskonna, kes eestlastele väga tüüpiliselt saunas maailma parandades oli ka mõtlema hakanud uue erakonna loomisele. Tsahkna oli kahtlemata autoriteet mõlemale poolele oma tähelepanuväärse poliitilise kogemusega. Nii see Eesti 200 loodigi, kuid esimene katse jõuda riigikokku juba 2019. aastal läks neil aia taha.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles