ANALÜÜS Ukraina kahe suurima vaenlase ühendatud jõud on purustav

Erkki Koort
, Julgeolekuekspert
Copy
Venemaa agressiooni tõttu Ukrainas on korruptsiooniga võitlemine raskendatud, kuid Moskva on oma aastatepikkuses õõnestustegevuses korruptsiooni kõrget taset kasutanud. SBU Press Service photo via AP
Venemaa agressiooni tõttu Ukrainas on korruptsiooniga võitlemine raskendatud, kuid Moskva on oma aastatepikkuses õõnestustegevuses korruptsiooni kõrget taset kasutanud. SBU Press Service photo via AP Foto: /AP

Ukraina rahval ja Kiievil on kaks suurimat vaenlast – Venemaa ja korruptsioon. Need on teineteise teenistuses ning toetavad teineteist tahtlikult ja tahtmatult. Ukraina toetamisel ei tohi teha viga, et leppida nende kompromissitu võitlusega ainult ühega neist – kirjutab Postimehe ja sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Enne 2014. aasta kursimuutust Kiievis oli oma riigi tunnetus Ukrainas väga vähene. Sealset politseid ei usaldanud protsentuaalselt isegi nii suur osakaal rahvastikust, mille moodustasid politseinikud ise ning nende lähimad pereliikmed. Asesiseministri kabinetti jõudis igal nädalal suurusjärgus poolteist miljonit dollarit altkäemaksu, mis koguti liiklusrikkujatelt. Toimis klassikaline püramiidskeem, kus iga tasand võttis osa altkäemaksust endale ja osa läks järgmisele tasandile.

Kõige hullem, mida aga praegu teha, on tegeleda enesepettusega, et korruptsiooni pole, kui me sellest ei räägi, ning asjad lahenevad kuidagi iseenesest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles