RAINER SAKS Mitte kõik ELi liikmesriigid ei ole vaimustatud konkurentsist Ukrainaga ühisel turul (5)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
President Zelenskõi ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kohtumisel 4. novembril 2023 Kiievis.
President Zelenskõi ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kohtumisel 4. novembril 2023 Kiievis. Foto: Pavlo Bahmut/SIPA

Venemaa ründas eile raketiga Odessa oblasti sadamat ning tabas ühtlasi ka Libeeria lipu all seilavat kaubalaeva, kirjutab Rainer Saks arengutest sõjatandril.

Euroopa Komisjon andis eile ametlikult teada, et Ukraina ja Moldova soovitatakse kutsuda ELi liitumisläbirääkimistele. Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen märkis, et Ukraina on täitnud üle 90 protsendi Komisjoni soovitustest, mis on vägagi ühemõtteline hinnang Ukraina progressile. Komisjon annab ka selgelt teada, et nad on edaspidist progressi hinnates väga tundlikud edasimineku suhtes korruptsioonivastase tegevuse valdkonnas. Kindlasti on korruptsioon ja õiguskaitsesüsteemi toimimine kõige suurem väljakutse Ukraina jaoks.

Erinevate liikmesriikide jaoks on veel väga palju teisi tundlikke teemasid, mis puudutavad Ukraina võimalikku liitumist Euroopa Liiduga. Mitte kõik liikmesmaad ei ole vaimustatud konkurentsist Ukrainaga ELi ühisel turul. Olukord korruptsioonivastases tegevuses on aga sobiv ettekääne Ukraina blokeerimiseks ja toimib, kui Ukraina korda majja ei saa.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles