Henri Zeigo Impressioonid loovad silla mineviku ja tuleviku vahel (1)

Henri Zeigo
, toimetaja
Copy
Paul Gauguini õlimaal «Kust me tuleme? Kes me oleme? Kuhu me läheme?» (1897). Museum of Fine Arts (Boston).
Paul Gauguini õlimaal «Kust me tuleme? Kes me oleme? Kuhu me läheme?» (1897). Museum of Fine Arts (Boston). Foto: Wikimedia Commons

Ehkki impressioonid rikastavad inimese kogemust, võivad need olla ka ekslikud tegelikkusest ülevaate saamisel. Sageli keerab suhtlus sotsiaalmeedias sellele omajagu vinti peale, sest ka seal puudub enamikul vestlejatest vahetu kogemus kõnealuse allikaga, kirjutab Postimehe arvamustoimetaja Henri Zeigo.

Kunstnik Paul Gauguin on maalinud teose, millel on omapärane pealkiri «Kust me tuleme? Kes me oleme? Kuhu me läheme?». Neid küsimusi võime endalt küsida sõltumata ajastust. Ka praegusel ajal, kui tehisintellekti arendamine on seadnud inimkonnale uue väljakutse, tekib tahtmine vaadata endasse ja mõelda, mis teeb inimeseks olemise eriliseks ja kordumatuks.

Üheks võimaluseks on toetuda impressioonidele ehk muljetele, mis rikastavad inimeste kogemust ja annavad võime ümbritsevat keskkonda erilisel moel tajuda. Mõiste «impressioon» on iseenesest kasutuses nii kunstis kui ka vaimufilosoofias ning küllap leiab sealt ka lähtuvalt autoritest erinevaid definitsioone ja teoreetilisi käsitlusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles