Professor Alfred Lepaotsast Vangi tuleb panna, mis muud

Alfred Lepaotsast
Copy
Professor Alfred Lepaotsast.
Professor Alfred Lepaotsast. Foto: Erakogu

Inimesed peavad mõistma, et «lihtsalt niisama rohkem maksu maksta» ikkagi ei saa, sest tasuta lõunaid ei ole olemas. Maksu maksmine on puhas lõbu, kui tahad rohkem maksu maksta, siis maksa, kirjutab professor Alfred Lepaotsast.

Sõjardite ülbus on ületanud igasuguse nii-öelda piiri. Selle asemel, et tegeleda õiglase, salliva ja avatud ühiskonna ülesehitamisega, kaasata kogukondi ja tugevdada nende säilenõtkust, eraldab Eesti riik raha relvade ostmiseks. Aga relvad on rassistide, kolonialistide ja imperialistide – eriti Ameerika imperialistide – toit. Lausa hüoosist tekitab mõte, kui mastaapselt võiks sama nii-öelda raha eest tõhustada laiaulatuslikku ja valdkondadevahelist lähenemist võrdõiguslikkuse küsimusele, kui palju jätkusuutlikke toetusmeetmeid võiks luua diskrimineerimise ennetamiseks ning sallimatuse, rassismi ja ksenofoobia tõrjumisesks. Kui palju feministliku ökoloogia kateedreid võiks rajada, kui palju võtta tööle intersektsionaalsuse dekonstrueerimise spetsialiste!

Selge see, et süüdi on juu…, vabandust, julm Iisraeli riik ja selle peremehed Washingtonis. Aga süü juured on sügavamal, need peituvad olemasoleva võimudünaamika pidevas taastootmises valitsevate diskursuste poolt. Palun väga – annab mingi treener sõnakuulmatule poisile võmmu kuklasse ja arvab, et nii peabki. Aga Eesti on juba sallivuse ja kaasamise maitse suhu saanud, meil on valutegemine keelatud isegi poksis. Kuid vähe sellest. Haiget võib teha ka pilguga, sõnaga, isegi vaikimisega. Põhjustada hingelisi kannatusi, ahastust, maohaavandeid, paanikahooge. Kas treenerid mõtlevad sellele? Ei! Toksilisest maskuliinsusest pakatades korrutavad nad nagu papagoid: «Mehed ei nuta!» – mõistmata, et me oleme 21. sajandisse jõudnud. 21. sajandil nutavad mehed küll ja veel, nutavad lahinal, vääksuvad nagu tited, kannavad roosasid kleidikesi ja võitlevad solvajate vastu. Vaat nii teevad mehed, tõelised mehed 21. sajandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles