Aimar Altosaar Hingedepäev paneb lahkunute peale mõtlema (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Hingedepäeval mõeldakse oma lahkunud lähedastele ja käiakse kalmistul.
Hingedepäeval mõeldakse oma lahkunud lähedastele ja käiakse kalmistul. Foto: Margus Ansu

Hinge peale mõtlevad needki, kes tavaliselt midagi inimese surematust hingest teada ei taha ning usuvad, et inimmõistus, intellekt lahendab kõik meie probleemid. Küünlaid panevad aknale ja viivad surnuaiale lähedaste kalmudele ateistidki, kes muidu kõik religiooniga seonduva ära tõukavad. Oma surnud lähedasi mälestame me loomulikult alati, kuid tunneme, et novembri algusest jõuludeni on side lahkunud lähedastega tihedam, ütleb ajakirjanik Aimar Altosaar.

Tehisintellekti kiire arengu ajal on tähelepanuväärne, kuidas on hakatud sellesse suhtuma. Ühest küljest räägitakse, kui palju tööd võib TI inimeste eest ära teha, muutes meie elu veelgi hõlpsamaks, kuid samal ajal pelutab meid võimalus, et inimese loodud masin hakkab inimkonda valitsema. Manatakse silme ette apokalüptiline lahendus – singulaarsus, kui tehisintellekt toimetab ja areneb üksi, vajamata selleks enam inimese kui alamastme olendi abi.

Tundetute ja mõrvarlike robotite või pooltehislike Frankensteini-koletistega on kirjanikud rahvast hirmutanud juba paarsada aastat, väga levinud on düstoopilised filmid ehk toodang, kus tulevikus mingi supermõistus inimkonda ahistab. Nüüd siis on igapäevaellu tulemas moodsam ja peenem koll – tehisintellekt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles