JAAN MÄNNIK Rootsi kogemus sisserändajatega (18)

Jaan Männik
, endine Eesti Panga nõukogu esimees
Copy
Nooshi Dadgostar, kes juhib Rootsi Vasakparteid (endised kommunistid). Stockholmis, 21. juunil 2021.
Nooshi Dadgostar, kes juhib Rootsi Vasakparteid (endised kommunistid). Stockholmis, 21. juunil 2021. Foto: Anders Wiklund / TT

Millised probleemid on meie naaberriigis Rootsis, kuidas sealsed erakonnad nendele probleemidele reageerivad ja mida on meil sellest kõigest õppida, kirjutab endine Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik.

Rootsi elu üks areng on olnud, et kriminaalsete jõukude tegutsemist kajastatakse meedias peaaegu iga päev. Rootsi maine on moslemite maailmas kõvasti kukkunud. Rootsil on probleeme, et saada NATO liikmeks ja riigi majandus on languses. Kõrged baasintressimäärad on majandust jahutanud ja kinnisvaraturgu mõjutanud ning ehitussektor on peaaegu seiskunud. Majandusolukord tervikuna on siiski parem kui Saksamaal, Itaalias või Suurbritannias.

Äsja avaldas uuringufirma Verians Rootsi erakondade toetusreitingud. Firma teeb selliseid uuringuid kaks korda aastas ja neid peetakse väga usaldusväärseks. Rootsi on pärast meie taasiseseisvumist olnud Eestile suur eeskuju, aga nüüdseks on pilt hägusem.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles