HELEN RIVES Riik muudab oluliselt eraisikute võlgade sissenõudmist (1)

Helen Rives
, Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja kantsler
Copy
Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite asemel tuleb riigi kava kohaselt edaspidi võlgu nõudma PPA värvatud ametnik. Portfell on võib-olla sarnane.
Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite asemel tuleb riigi kava kohaselt edaspidi võlgu nõudma PPA värvatud ametnik. Portfell on võib-olla sarnane. Foto: Konstantin Sednev

Meie riigil on jälle üks plaan, aga kas ka läbimõeldud? Kavas on värvata ametnikke, kes asuksid politsei- ja piirivalveameti tehtud trahvi- ja menetluskulude nõudeid sisse nõudma. Olukorras, kus ühiskonnas on niigi nurisemist liiga suure riigiaparaadi pärast, soovitakse seda veelgi paisutada, kirjutab Helen Rives, Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja kantsler.

Avaliku teenistuse read kasvavad jälle, vaatamata sellele, et riigieelarve on väike ja iga kokkuhoiumeede on teretulnud. Praegu tegelevad politseinõuete sissenõudmisega vabakutselised kohtutäiturid ja nii juba 22 aastat. Maksumaksja raha selle peale ei kulu – tasu maksavad kohtutäiturile võlgnikud.

Põhjendusena tuuakse välja võimalus kasutada ära olukorda, kus riigi infosüsteeme asutakse uuendama. Kas nii ongi, et ilma statistika ja tervikvaatelise analüüsita lõhutakse kirvemeetodil olemasolev täitemenetluse süsteem ja lihtsalt katsetatakse uut? Äkki õnnestub? Aga kui ei õnnestu? Mõistlik oleks ajakohastada toimivat ja hoida kokku riigi raha, või ei ole see enam moes?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles