MART RAUDSAAR Väiksed nipid, väiksed trikid (6)

Mart Raudsaar
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
Viljandi nukuteater tähistas lavastusega «Tuhkatriinu» peanäitejuht Altmar Loorise 60. sünnipäeva ja juubelit, kes muidugi pole Carabas Barabas.
Viljandi nukuteater tähistas lavastusega «Tuhkatriinu» peanäitejuht Altmar Loorise 60. sünnipäeva ja juubelit, kes muidugi pole Carabas Barabas. Foto: Elmo Riig

Käisin minagi kolmapäeval Best Marketingi kommunikatsioonijuhtimise aastakonverentsil, kus jagati igasuguseid auhindu ja räägiti tarka juttu. Järgnev ei ole üldistus nähtust, küll aga mõtlesin taas üle tüki aja kommunikatsiooni peale nii, nagu seda aeg-ajalt mõistetakse Eesti kommunikatsioonijuhtimise paradigmas, kirjutab Postimehe arvamustoimetuse juhataja Mart Raudsaar.

Üsna sageli põhjendavad Eestis poliitikud oma kehva olukorda tagantjärele vaates sellega, et kommunikatsioon on olnud kehv. Viimati ütles seda vist meie valitsusjuht. Mida see tähendab? Minu meelest mitte rohkem ega vähem kui Vana-Kreekast tuntud sofistlikku uskumust, et inimesi on võimalik nõusse rääkida kõiges, kui vaid rääkija on piisavalt osav ja valdab vajalikke nippe.

Sokrates, Platon ja Aristoteles olid teistsugusel arvamusel. Koolkonna rajaja Sokrates oli veendunud, et eksisteerivad universaalsed ja inimesest suuremad kategooriad. Näiteks tõde. Korrektse loogika ja väitluskultuuriga on võimalik tõele läheneda. Selles käsitluses pole kommunikatsioon tööriistakastike, mille abil inimeste kui objektide hoiakuid meelepärases suunas muuta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles