Martin Ehala Vikerkaarelipp sai uued triibud (43)

Martin Ehala
, Fookuse toimetaja
Copy
Postimehe arvamustoimetuse juhataja Martin Ehala
Postimehe arvamustoimetuse juhataja Martin Ehala Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Hamasi rünnakule järgnenud nädalad on olnud silmade avanemise aeg. Lääne moslemite raevukas tiib on meeleavaldustel nõudnud juutide ahju ajamist. Neile on kaasa hõiganud hulk radikaalseid noori progressiivsest leerist. Tuleb välja, et radikaalne islam, progressiivne liberalism ja antisemitism käivad käsikäes.

See on paljud ära ehmatanud. Parempopulistlike vaadetega Saksa tabloid Bild tuli välja lausa oma manifestiga. See algab sõnadega «Meie maailm on kaoses ja me oleme otse selle keskel! [---] Viimased päevad on esile toonud selle, mis meie ühiskonnas on juba pikemat aega käärinud ja keenud: meie riigis on palju inimesi, kes on meie elukorralduse vastu. [---] Nad kasutavad ära meie sallivust, sest nad tahavad teistsugust ühiskonda. Me ei tohi seda lubada! See ei saa enam jätkuda!»

Sellele järgneb 50 põhimõtet, mis on adresseeritud kõigile Saksamaal elavatele rahvastele. Läbisegi nõutakse fundamentaalseid kodanikuühiskonna põhimõtteid, nagu parlamentarism, õigusriiklus, saksa keele oskus ning nulltolerants rassismile ja antisemitismile; vabameelseid käitumisnorme: et naise seeliku pikkuse üle on õigus otsustada vaid naisel endal, et teda ei tohi hukka mõista, kui ta oma meest petab ja et ujulas tuleb kanda bikiine või ujumistrikood. Ning manitsetakse austama traditsioonilisi saksa väärtusi: ütlema «aitäh» ja «palun», prügi mitte maha loopima, nõutakse eluõigust sealihast grillvorstidele ja õllele ning vabadust uskuda jõuluvanasse. Ühesõnaga kõik oleks tore, kui vaid immigrandid oleks nagu sakslased.

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles