MARTIN MÄESALU Trahvivääriline miljonitrahvi eelnõu (4)

Martin Mäesalu
, Ellex Raidla vandeadvokaat ja Advokatuuri konkurentsiõiguse komisjoni esimees
Copy
Flo Kasearu tõi esile töö, mille ta kavandas Tallinna kohtumajja, aga ei võitnud konkurssi. Skulptuur kujutab laste mänguredeleist kokku seatud paragrahvimärki, mis tõmbab paralleeli, et õigussüsteemis turnides tuleb teada mängureegleid. Töö nimi "Võimlev paragrahv" viitab ühtlasi võimule.
Flo Kasearu tõi esile töö, mille ta kavandas Tallinna kohtumajja, aga ei võitnud konkurssi. Skulptuur kujutab laste mänguredeleist kokku seatud paragrahvimärki, mis tõmbab paralleeli, et õigussüsteemis turnides tuleb teada mängureegleid. Töö nimi "Võimlev paragrahv" viitab ühtlasi võimule. Foto: Urmas Luik

Üldiselt väiksest teemast – konkurentsiõiguse jõustamise direktiivi ülevõtmisest – on kujunenud midagi hoopis suuremat. See on lakmuspaber, millega testime, kuidas otsustame ka tulevikus, mille eest ja kuidas meid karistatakse, kirjutab Ellex Raidla vandeadvokaat Martin Mäesalu.

See, kuidas me selle küsimuse lahendame, mõjutab lõpuks igaüht. Lihtsustatult: kas meie riik peab kinni selgetest ja kindlatest reeglitest karistamisel? Või lubame endale libastumist ja reeglite laialivalgumist? On selge, et laiema üldsuse ja ametnike huvid ei pruugi siin kattuda.

See pole lihtsalt pisiasi, vaid mängus on lõppastmes kõigi põhiõigused. Me ei saa neid kaitsta, kui ei veendu, et suured trahvid – need nn «miljonitrahvid» – kirjutatakse seadustesse hoolega ja süsteemselt, mitte lihtsalt lähtuvalt hetkeemotsioonist ja karistaja soovidest kantult.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles