Raul Eamets Madalate maksudega Põhjamaade peresse (14)

Raul Eamets
, Tartu Ülikooli makroökonoomika professor
Copy
Peaminister Kaja Kallas riigikogus majandusest rääkimas.
Peaminister Kaja Kallas riigikogus majandusest rääkimas. Foto: Sander Ilvest

Eesti tahaks justkui liikuda majandusmudeliga Põhjamaade suunas, aga makse maksame angloameerika mudeli järgi, leiab kolumnist Raul Eamets.

Täna kirjutan Eesti pikast plaanist, ajendiks peaministri kõne riigikogus. Kui lugeda ettekannet majandusteadlase pilguga, jääb sealt kumama idee, et igaüks on oma õnne sepp. Ei mingit juttu sellest, kuidas vähendada ebavõrdsust või toetada neid, kes raskustes on. Valitsuse tänased sammud viitavadki pigem sellele, et madalama sissetulekuga inimeste toimetulek ja heaolu ei ole nende prioriteet. Kõige drastilisemad näited on nn maksuküüru kaotamine ja käibemaksu tõstmine. Lisaks tuleb mainida ka suurperede toetuste vähendamist. Tõsi, need toetused on absoluutarvudes tõusnud. Kuid kui algselt kavandati toetuste märkimisväärselt suuremat kasvu ja aasta alguses neid toetusi ka suurendati, siis hiljem otsustati kogu protsess tagasi pöörata.

Praegune valitsuse käitumine näitab liikumist neoliberaalse klassikalise majandusmudeli suunas, kus üksikindiviidi vastutus on oluline ning turg peaks määrama, mis on õige ja mis on vale. Kui koroona ajal riik teatud majandussektoreid selgelt toetas, siis täna seda tehtud ei ole, kuigi vajadus on olemas.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles