Ronnie Jaanhold Eestisse on jõudnud kübriidrünnakud* (2)

Ronnie Jaanhold
, küberturbe ekspert, Cybers
Copy
Ronnie Jaanhold.
Ronnie Jaanhold. Foto: @DianaUntPhotography

Hiljuti tabas Eestit kaks avalikku kübriidrünnakut – pommiähvardusega e-kirjad koolidele ja libakõne peaministrile, kirjutab küberturvalisuse ettevõtte Cybers äriarenduse juht ja podcast'i «Küberkast» saatejuht Ronnie Jaanhold.

Kübriidrünnak on hübriidne rünnak, mille oluline osa on küberelement. Enamasti viiakse kübriidrünnak läbi interneti teel, kuid selle tagajärjed ulatuvad küberilmast kaugemale.

Termin hübriidrünnak on laiemalt tuntud, kasutusel sõjanduses ja viitab rünnakule, mis seob üheks vähemalt kaks erinevat rünnakuliiki, näiteks klassikaline sõjategevus kombineerituna strateegilise propaganda või ka küberrünnakuga. Kübriidrünnaku puhul aga tuleneb hübriidsus peamiselt mõjuväljast – rünnak viiakse läbi küll digivahendeid kasutades, kuid selle mõju ulatub küberilmast väljapoole, inimeste igapäevaellu. Samas võib see toimida ka vastupidi – näiteks Läänemeres paiknevate sidekaablite lõhkumine oleks füüsiline rünnak taristule, kuid taotluslik kahju tekiks eelkõige kübermaailmas. Seega võime kübriidsust seletada teatava hüppena online’i ja offline’i vahel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles