JUHTKIRI Suur raiskamine (18)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts

Riigikohus tühistas oktoobri keskel Enefit Power ASi uue Auvere õlitehase ehitusloa. Mõnda aega näisid valitsus ja Enefit Power olevat segaduses, viimastel päevadel on aga tehase lõpuni ehitamist lubanud nii rahandusminister Mart Võrklaev kui ka Eesti Energia juhatuse esimees Andrus Durejko. Esmalt tuleb muidugi parandada riigikohtu viidatud vead, millest kõige olulisem on puuduolev keskkonnamõju hindamine Natura võrgustikku kuuluval Puhatu linnualal.

Postimees peab õigeks õlitehase lõpuni ehitamist. Eesti vajab oma tööstust. Mõeldes rahvusvahelisele olukorrale, on meil eriti vaja õlide tootmist kohalikust põlevkivist. Sellise tehase õige koht on Ida-Virumaal, kus on juba olemasolevad õlitehased ja kaevandused ning inimesed, kes vajavad tööd. Kokku oleks tehas Eesti Energia hinnangul loonud umbes 500 töökohta.

Raamatus «Eesti: 20 aastat iseseisvust» on foto Esimesest Eesti Põlevkivitööstusest, kus toodeti 1939. aastal 61 000 tonni põlevkiviõli. Sellega sõitsid Eesti Vabariigi sõjalaevad ja vedurid. Põlevkivist toodeti ka bensiini, mis pakkus väga suurt huvi mõlemale okupatsioonivõimule, nii Venemaale kui Saksamaale.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles