JÜRI KOTŠINEV Hiina on teinud panuse Venemaale (4)

Jüri Kotšinev
, kolumnist ja sõjaajaloolane
Copy
Vene president Vladimir Putin ja Hiina president Xi Jinping Pekingis 18. oktoobril.
Vene president Vladimir Putin ja Hiina president Xi Jinping Pekingis 18. oktoobril. Foto: Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS/File Photo

Kümme aastat tagasi alustas Hiina liider Xi Jinping uue Siiditee hiidprojekti, soovides muuta Hiina maailma suurvõimuks, kes dikteeriks oma mängureegleid rahvusvahelisel areenil nagu USA ja Euroopa Liit. Juhtus aga see, et Xi Jinping hakkas oma «kalli sõbra» Venemaa presidendi Vladimir Putini liitlaseks, kirjutab kolumnist Jüri Kotšinev.

Viimase kümne aasta jooksul on Hiina raisanud 1 triljon dollarit teede, sildade ja tammide ehitamiseks suhteliselt vaestes riikides, mis olid kaasatud Hiina projekti «Üks vöönd, üks tee», kuid oma sihti Hiina selle projektiga ei saavutanud.

Selle asemel et saada koos lääneriikidega vastastikku kasulikel alustel maailma asjade korraldajaks, eemaldus Hiina läänest. Seetõttu sai tuntava löögi rahvusvaheline globaliseerumine ja maailm on uue külma sõja seisundis. Kümme aastat tagasi olid selle projekti avamise juures Hiina kõrval poodiumil selliste riikide nagu Itaalia, Hispaania, Poola, Kreeka liidrid. Nüüd saabusid Pekingisse vaid Ungari liider Viktor Orbán ja erikülaline, «kallis sõber» Vladimir Putin.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles