MIHKEL MUTT Hüüdja rahvas kõrbes (11)

Mihkel Mutt
, kolumnist
Copy
Rooma sõdalane meie ajas: festival Rumeenias Reșca külas 2. septembril 2023. Rooma impeeriumi päike on loojunud: kellele loojub ta nüüd?
Rooma sõdalane meie ajas: festival Rumeenias Reșca külas 2. septembril 2023. Rooma impeeriumi päike on loojunud: kellele loojub ta nüüd? Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Kas eliidi tegevuse eest vastutab kogu rahvas kollektiivselt? Kas ja kuidas saaks eriarvamust väljendada või teisiti elada, sellest kirjutab kolumnist Mihkel Mutt.

Kui roomlased murdsid 212. aastal eKr sürakuusalaste kaitse, tehti õitsev linn maatasa, muist elanikke tapeti, muist viidi orjusse. Roomlased kohtlesid linnu, mis neile ise väravad avavad, üldjuhul leebelt, aga tõrksate vastu oldi halastamatud. Kindlasti oli Siracusa elanike hulgas neid, kes oleks meelsamini kohe alistunud ja oma eluga edasi läinud. Nüüd said hukka nemadki.

Teiselt poolt: kuigi imperiaalne eneseteadvus oli Rooma linna elanikele üldomane, leidus seal kindlasti ka humaansete vaadetega isikuid, kes ei pooldanud teiste linnade ja maade alistamist. Peamiselt olid need filosoofid-veidrikud.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles