Daniil Martikainen-Jarlukovski Oma väärtuste eest seismine ei ole teiste rõhumine (7)

Daniil Martikainen-Jarlukovski
Copy
Daniil Martikainen-Jarlukovski.
Daniil Martikainen-Jarlukovski. Foto: Ragnar Peets

See, et rahvad seisavad omal maal oma väärtuste eest, on loomulik – just nii peabki maailm toimima. Ühe rahva väärtused ei pruugi teiste rahvaste omadega kokku sobida. Mittesobivus ei ole aga kuidagi põlisrahva probleem, kohanema peavad hoopis võõrad, kirjutab Tartu Ülikooli tudeng Daniil Martikainen-Jarlukovski.

«Kui oled Roomas, tee nii nagu roomlased,» on sajandeid olnud juhtiv inimkäitumise põhimõte, millest püütakse praegu lahti saada. On raske mõista, missuguse tulemuseni loodavad jõuda inimesed, kes edendavad niisugust lähenemisviisi, kuid on lihtne näha, missuguse tulemuseni see viib. Kui rahvas A ei hoia oma väärtustest kinni ega nõua nende järgimist, siis rahvas B ei võta neid vastu ja võib isegi nõuda hoopis oma väärtuste järgimist. Siis jääb rahval A kaks varianti: kas ta hakkab siiski oma väärtuste järgimist nõudma või alistub rahva B tahtele. Teine variant toob pikas perspektiivis väärtuste järgimist nõudva rahva võidu, kuna see stsenaarium välistab lõimumise ja isegi tugevdab tolle rahva maailmavaateid.

Hiljutine näide, mis seda tõestab, on Skandinaavias koraanide põletamiga kaasnev. Moslemid mässavad ja hävitavad teiste vara, kui keegi põletab nende püha raamatu. Taanlased alistuvad ja teevad seda, mida moslemid ähvarduste ja illegaalse tegevuse kaudu taotlevad. Kas ühegi moslemi soov hoolida taanlaste väärtustest kasvab, kui taanlane teeb tema jaoks pärast väljapressimist mida tahes? Vaevalt.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles