AJALUGU Soome sild teistsuguses valguses

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Tallinna ja Helsingi vahel nõukogude okupatsiooni ajal ühendust pidanud parvlaeval Georg Ots töötas KGB resident, kelle ülesannete hulka kuulus ilmselt ka sidepidamine Soome kaitsepolitseiga. 
Tallinna ja Helsingi vahel nõukogude okupatsiooni ajal ühendust pidanud parvlaeval Georg Ots töötas KGB resident, kelle ülesannete hulka kuulus ilmselt ka sidepidamine Soome kaitsepolitseiga. Foto: Ain Protsin

Soome ajaloouurija Mari Luukkonen on kirjutanud suurepärase raamatu «Rautaesiripun varjossa. Supo idän ja lännen jännitekentässä 1978–1990» («Raudse eesriide varjus. Kapo ida ja lääne pingeväljas 1978–1990»).

Ehk siis kapo on praegusel juhul Soome kaitsepolitsei, kes pidi regulaarselt asju ajama KGBga. Ehkki uuritud aastad võivad näida kitsa ajavahemikuna, saame siit teada väga palju – kuidas ajas Nõukogude Liit tegelikult külma sõja ajal Soomega välispoliitikat, kes olid reaalsed otsustajad ja kuidas soomlased reageerisid. Kõige muu kõrval tuleb sisse küllalt palju ka Nõukogude Eestit.

Luukkonen ütleb intervjuus Postimehele, et tema eesmärk polnud ekstra uurida Nõukogude Eestit, ja see on täiesti arusaadav – nii mahuka ajaloouurimuse (raamat on üle 600 lk pikk) puhul ei saagi kõiki aspekte vaadelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles