Ülo Tuulik Vanjad, ärge pommitage Odessat! (4)

Ülo Tuulik
, kirjanik
Copy
Esiplaanil on Paul Keres koos Aleksander Alehhiniga. Tagapool istuvad Valentin Katajev ja Isaak Babel. Taamal rahva seas on Ukraina juurtega kunstnikud Kazimir Malevitš ja Sonja Delaunay.
Esiplaanil on Paul Keres koos Aleksander Alehhiniga. Tagapool istuvad Valentin Katajev ja Isaak Babel. Taamal rahva seas on Ukraina juurtega kunstnikud Kazimir Malevitš ja Sonja Delaunay. Illustratsioon: Mark Antonius Puhkan

Ma tahaksin vanjadele meenutada, et sõjatandrist kaugelgi jääb miski säälne lähedaseks, tähenduslikuks ja pühaks teises kultuuriruumis ja teises keeles mõtlejale, kirjutab kirjanik Ülo Tuulik.

Venemaa ametlik-riiklikku ja avalikku sõnakasutusse on tulnud uus mõiste – erioperatsioon –, mis lahtiseletatult tähendab tapmist, piinamist ja vägistamist vennatapusõjas iseseisva võõra riigi territooriumil.

See «erioperatsioon» on vabastanud oma illusoor-naiivsest mõtlemistavast need lääneilma lihtsameelsed koduanalüütikud, kes ei osanud tänase Venemaa võimukandjaid seostada Lenini, Stalini, Dzeržinski, Molotovi, Ježovi, Ždanovi jt nimedega, või siis ajaloolist õigustust otsides sellele, mis pandi toime Katõnis 1940, Budapestis 1956, Prahas 1968, Baltimaades 1941 ja 1949.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles