EERIK-NIILES KROSS Veealuse taristu lõhkumisel kordub sama muster. Miks ei nimetata süüdlast? (1)

Eerik-Niiles Kross
, luureekspert, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector maismaaosa ehituse avaüritus 2018. aastal.
Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector maismaaosa ehituse avaüritus 2018. aastal. Foto: Mihkel Maripuu

Viimase aasta jooksul on Põhja-Euroopas juhtunud vähemalt kaks rünnet veealuse strateegilise taristu vastu, näeb luureekspert Eerik-Niiles Kross paralleele Balticconnectori purustamisega.

Oktoobris 2022 purunesid interneti- ja sidekaablid, mis ühendavad Shetlandi saari nii Šotimaa kui ka Teravmägede suunas. Kuigi kaablite läheduses fikseeriti enne katkestusi Vene «uurimislaev» Akadeemik Petrov, ei ole neid katkestusi Venemaale omistatud.

Seesama Petrov toimetas veidralt ka Norra veealuse infra läheduses ja pani Briti mereväe teda jälgima. Siiski peetakse Shetlandi kaablikatkestuste süüdlaseks «kalatraalereid».

Seesama Akadeemik Petrov on takseerinud veealuseid kaableid ka Briti ja Hollandi rannikul. Veebruaris teatas Hollandi sõjaväeluure, et paar nädalat pärast Nord Streami plahvatusi pukseerisid nad Hollandi vetest välja Vene laeva, mis siksakitas Inglismaa ja Hollandi vaheliste kaablite ümbruses Põhjameres. Hollandlased teatasid, et «Venemaa on salaja kaardistamas veealuseid interneti-, gaasi- ja elektriühendusi ning viib läbi tegevusi, mis viitavad katkestmise ja sabotaaži ettevalmistamisele».

Venemaa sabotaaži kavatsustest veealuse elulise infrastruktuuri vastu on rääkinud Briti, Iiri, Norra, Soome ja Eesti poliitikud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles