IMBI PAJU Ahtisaari siiski toetas Eestit (2)

Imbi Paju
, kirjanik
Copy
1995. aastal pidasid Soome ja Eesti poliitikud läbirääkimisi Helsinki-Turku rongis. Vasakult: Jaak Jõerüüt, Jaakko Kaurinkoski, Martti Ahtisaari, Lennart Meri ja Riivo Sinijärv.
1995. aastal pidasid Soome ja Eesti poliitikud läbirääkimisi Helsinki-Turku rongis. Vasakult: Jaak Jõerüüt, Jaakko Kaurinkoski, Martti Ahtisaari, Lennart Meri ja Riivo Sinijärv. Foto: Toomas Volmer

Rahvusvahelise taustaga Soome Vabariigi presidendil Martti Ahtisaaril oli oluline roll suhtumises eestlastesse ja Eesti riiki. Võin seda kindlat öelda, sest töötasin tema ajal Soomes ajakirjanikuna, tegin kaastööd mitmele Eesti väljaandele ja olin paari Soome ajalehe kolumnist ning intervjueerisin ka presidenti, kirjutab kirjanik Imbi Paju.

Kuigi Soome toetas Eesti iseseisvumise protsessi, – eriti aktiivsed olid kirik ja kodanikuorganisatsioonid, kaitsejõud, kultuurinimesed, ettevõtjad –, oli Soome siiski kuulunud pikalt Nõukogude Liidu mõjupiirkonda, kus mitmete juhtivpoliitikute hulgas valitses Baltimaade suhtes Nõukogude Liidu poolt nii-öelda hübriidsõja ja mõjutustegevuse kaudu sugereeritud kommunistlik koloniaalmentaliteet – Eesti polnud nagu päris riik.

Kui Soome poliitika grand old man Max Jakobson kirjutas, et Eesti jt Baltimaad peaksid liituma NATOga ja Euroopa Liiduga, siis pälvis see 1990. aastatel ka teistsugust, negatiivset vastukaja. Soome tollane peaminister Paavo Lipponen leidis, et «vanad abistavad aadud» annavad baltlastele ja eestlastele meelevaldset nõu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles