PRIIT HUMAL Veel on õige aeg investeeringuteks laenata (2)

Priit Humal
, endine Tartu abilinnapea (Isamaa)
Copy
Via Balticast on saanud riigi teedeehituse prioriteet, kuid Tallinn-Pärnu-Ikla trassi uuendatakse siiski aeglaselt.
Via Balticast on saanud riigi teedeehituse prioriteet, kuid Tallinn-Pärnu-Ikla trassi uuendatakse siiski aeglaselt. Foto: Mailiis Ollino

Investeeringute kärpimist heidab valitsusele ette isegi Euroopa Komisjon. Tasakaalus riigieelarve võrdsustamine korras rahandusega on lihtsustus, mis peab jääma minevikku. Kaootilise rahastuse poolt majandusse toodud ebastabiilsus tekitab ühiskonnale arutu lisakulu, kirjutab endine Tartu abilinnapea Priit Humal.

Globaalsed ja kohalikud majanduskriisid on sageli toonud esile sisemised nõrkused ja esitanud väljakutseid. Valitused peavad muutustega hakkama saama, et mitte ainult ellu jääda, vaid hoida riigi majandust ka konkurentsis. Paraku on meie eelarvepoliitika üle peetav debatt jäänud «tasakaalus eelarve» mantra tasemele. Kärpimise valusat hinnasilti valitsus avalikkusega ei jaga.

Kevaditi uurib liikmesriikide rahapoliitikat Euroopa Komisjon. Viimases raportis noomiti Eesti valitust investeeringute kärpimise ja sellega majanduse kahjustamise eest. See võiks olla äratuskell. Raporti peamine fookus oli eelarvetasakaal. Olulise teemana võrreldi eelarvepuudujääki ja investeeringute mahtu ehk «Kas laenuraha süüakse ära?».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles