KARIN JAANSON Kuidas korrastada segast riigieelarvet (6)

Karin Jaanson
, 2005-2011 eelarve eest vastutav Tartu abilinnapea
Copy
2024. aasta riigieelarve kava tutvustav pressikonverents Stenbocki majas 26. septembril. Pildil (vasakult) Mart Võrklaev, Margus Tsahkna, Kaja Kallas ja Lauri Läänemets.
2024. aasta riigieelarve kava tutvustav pressikonverents Stenbocki majas 26. septembril. Pildil (vasakult) Mart Võrklaev, Margus Tsahkna, Kaja Kallas ja Lauri Läänemets. Foto: Madis Veltman

Tänavu ei ole esimene kord, kui valitsuse esitatud uue aasta riigieelarve sisulist arutelu varjutab sellest arusaamise kriitika, kirjutab Karin Jaanson, kes on eelarve koostamise eest vastutanud nii Elva kui Tartu linnavalitsuses.

Kahjuks peab tõdema, et rahandusministeeriumi püüdlused eelarvet arusaadavamaks muuta ei ole vilja kandnud. Suurenenud on tähenduseta ja omavahel seostamata info hulk, mitte aga arusaadavus.

Riigieelarve on meie riigi elu korraldamise ja arengu kõige tähtsam dokument, mille riigikogulased peavad kinnitama. See peab ära näitama, mis on riigi prioriteedid ehk mis valdkondades kulud kasvavad kiiremini kui riigitulud ja mille arvelt see kiirem kasv tuleb. Asjaolu, et isegi üks eelmistest rahandusministritest ei saa riigieelarvest aru, on väga muret tekitav. Kuidas siis riigikogulased saavad otsustada riigieelarve üle, millest nad aru ei saa?

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles