JUKU-KALLE RAID Lühiülevaade Putini olulise liitlase kujunemisloost (4)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, kolumnist ja Riigikogu liige (Eesti 200)
Copy
Aivo Petersoni liikumine Koos tellis aasta algul Moskva Patriarhaadi Õigeusu Kirikult poliitilise maiguga rahupalvuse Aleksander Nevski katedraalis, samal ajal pidi toimuma poliitiline aktsioon Riigikogu kõrval.  Moskva Patriarhaadi Õigeusu Kirik siiski loobus "rahupalvusest" ning teatas avalduses, et neist oli saanud "poliitilise provokatsiooni ohver".
Aivo Petersoni liikumine Koos tellis aasta algul Moskva Patriarhaadi Õigeusu Kirikult poliitilise maiguga rahupalvuse Aleksander Nevski katedraalis, samal ajal pidi toimuma poliitiline aktsioon Riigikogu kõrval. Moskva Patriarhaadi Õigeusu Kirik siiski loobus "rahupalvusest" ning teatas avalduses, et neist oli saanud "poliitilise provokatsiooni ohver". Foto: Postimees

Vene õigeusu kiriku lõpetamisest Eestis on juttu olnud oi kui palju. Paraku aga tuleks just praegu olukorda kasutada, et too üheselt Moskva võimu ja imperialismi esindav asutus Eestist kaoks, ütleb Juku-Kalle Raid.

Vene Õigeusu Kirik on endast alati kujutanud julgeolekuasutust. Teeme alljärgnevalt miniülevaate selle kujunemisest ning vaatame, miks asjad on, nagu nad on.

Vene kiriku metropoliidi troon koliti Kiievist üle Moskvasse 14. sajandil ja 1461. aastal asendati kiriku eestseisja tiitlis viide Kiievile viitega Moskvale. Seda kõike, et võimas kirik hakkaks otse keskvõimule alluma. Moskva nägi Kiievis konkurenti.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles