Marko Kaasik Rohepesu sildi all käib võitlus muutuste vastu (52)

Marko Kaasik
, keskkonnafüüsik
Copy
Marko Kaasik
Marko Kaasik Foto: Sille Annuk

Pole midagi uut selles, et kui tuleb midagi põhjalikult muuta, siis jätkub neid, kes ei taha või ei julge ning otsivad oma hirmudele õigustusi, kirjutab keskkonnafüüsik Marko Kaasik (Rohelised).

Rohepööre või roheüleminek, mis oleks täpsem tõlge Euroopa Liidu ingliskeelsest green transition'ist, on nii suur ja pakiline, enneolematult kogu inimkonda hõlmav vajadus, et toidab ka «pole võimalik» ettekujutust enneolematul määral. Kui mingi osa üleminekust tundub argimõistuse või pinnapealsete teadmiste valguses võimatu, siis on lihtne tekkima kujutluspilt rohepesust – see on juba aastakümneid käibiv mõiste tähistamaks väiteid toodete ja teenuste keskkonnasõbralikkuse kohta, mis tegelikult seda ei ole.

Rohepesu ja tõeliselt toimivaid keskkonnahoiu meetmeid ongi keeruline eristada ja vigu tehakse mõlemal pool. Kui varem kalduti pigem uskuma alusetuid roheväiteid, siis kogemus koos umbusuga kiiresti pealetuleva uue vastu põhjustab viimastel aastatel järjest enam seda, et tegelikult täiesti toimivaid lahendusi peetakse rohepesuks. See tendents on kahtlemata «kaikad kodarasse» vajalikele muutustele.

Kommentaarid (52)
Copy
Tagasi üles