William Hague Hamas on üles seadnud lõksu, mida Iisrael peab vältima (9)

William Hague
, Briti endine välisminister
Copy
Gaza sektor Iisraeli pommirahe all.
Gaza sektor Iisraeli pommirahe all. Foto: MAHMUD HAMS

Iraani toetatud Hamasi rünnakud Iisraelile on meeleheitlik katse peatada üha kasvavat koostööd Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraatidega, kirjutab Briti endine välisminister William Hague.

Kuidas õnnestus Hamasil alustada jõhkrat terroristlikku pealetungi, ilma et Iisraeli muljetavaldavad luureteenistused oleksid sellest ette teadnud, on küsimus, mis jääb veel paljudeks aastateks uurimuste ja sisekaemuste objektiks. Sellise vägiteoga hakkama saamiseks tuli väikesearvulise juhtrühma sees tagada täielik salastatus, korraldusi jüngritele tuli anda viimasel minutil ja töötada ilma kirjalikke jälgi jätmata. Kuid vaja läks ka Iisraeli juhtide enesega rahulolu ja tähelepanu hajumist.

Ägedad poliitilised erimeelsused Iisraelis andsid rünnakutele sobiva ajastuse ning Iisraeli ja Saudi Araabia vahelise kokkuleppe lähemale nihkumine muutis need kiireloomuliseks. Mossadi ohvitsere võidakse süüdistada, et nad ei pannud tähele märke, kuid peaminister Benjamin Netanyahu ja tema valitsus oleksid pidanud millegi sellise suhtes valvel olema.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles