JÜRI TOOMEPUU Hamasi rünnak oli Iisraeli ja USA luureagentuuride krahh

Jüri Toomepuu
, endine riigikogu liige ja USA armee erukolonelleitnant
Copy
Iisrael on ehitanud aastate jooksul korralikud piirikindlustused, pildil on näha Quneitra piiriületuskoht Iisraeli ja Süüria vahel.
Iisrael on ehitanud aastate jooksul korralikud piirikindlustused, pildil on näha Quneitra piiriületuskoht Iisraeli ja Süüria vahel. Foto: EPA/ATEF SAFADI

Paljud on arvanud, et Iisraeli luure- ja spioonivõrk Mossad, nende riiklik julgeolekuteenistus Shin Bet, ja Iisraeli sõjaväe luureosakond on ühed maailma parimad. Näib, et paljudel polnud õigus. Palestiinlaste Hamasi üllatuslik ja edukas rünnak Iisraeli vastu vajas ilmselt kuudepikkust planeerimist ja ettevalmistust, millest ühelgi Iisraeli ega ka USA luureagentuuril polnud aimugi, kirjutab USA armee erukolonelleitnant Jüri Toomepuu.

Niihästi Iisraeli kui ka USA valitsused ja luureagentuurid on šokis, et Gazat kontrolliva islamiliikumise suureulatuslik sõjaline ettevalmistus ning relvastuse ja relvajõudude kogunemine jäi neile märkamata. Selge on see, et ebaõnnestumised toimusid niihästi luureandmete kogumisel kui ka nende hindamisel ning tõlgendamisel.

Iisraeli ulatuslik elektrooniliste andurite ja seiresüsteemide võrk ilmselt ei suutnud Hamasi ettevalmistusi avastada. Nende inimluure võrgu liikmed, mis olevat kõik vaenulikud organisatsioonid niihästi Gazas, Jordani läänekaldal ja Iraagis infiltreerinud, ei suutnud ilmselt oma kõrgetasulisi ameteid õigustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles